top of page

Neljä askelta hiljaisempaan työympäristöön

Updated: Dec 7, 2021

Häiritsevät äänet ovat yksi merkittävä haaste toimistoissa. Pienikin häiriö saattaa haitata työntekijöiden keskittymistä pitkäksi aikaa. Työympäristön ja työpisteen hyvällä suunnittelulla melua voi kuitenkin vähentää merkittävästi.



Mitä ääniä toimistossa kuuluu? Puhetta, kalusteiden ja tavaroiden siirtelyä, ääniä käytävältä, ilmastoinnin huminaa, kenkien kopsetta, tietokoneiden hurinaa, puhelinten ilmoituksia, värinää ja soittoääniä, työntekijöiden liikkumisesta tulevaa ääntä... Häiritsevät äänet vaikuttavat keskittymiseen ja heikentävät työhyvinvointia. Viime vuosina on ollut puhetta jopa siitä, josko avotoimistoista kannattaisi ainakin osin siirtyä takaisin perinteisiin työhuoneisiin.

Tilan akustiikkaan voi kuitenkin vaikuttaa. Ääniaaltoja voi katkaista ja äänekkäät paikat voi rajata omikseen. Ääntä voi ohjata kalusteilla ja vaimentaa fiksuilla kalustusratkaisuilla. Avuksi kannattaa ottaa myös A-luokan äänenvaimennusominaisuuksilla varustetut seinään ja kattoon kiinnitettävät akustiikkapaneelit, jotka on kehitetty tämän ongelman lievittämiseen.


1. Vähennä ääniä toimintatapojen avulla

Kännyköiden, puhelinten ja tietokoneiden soittojen ja ilmoituksien äänenvoimakkuuksille voi sopia yhtenäisen linjan työpaikalle. Työtiloissa kannattaa varata omat paikat yksityispuheluille ja kokouksille. Vapaita neuvotteluhuoneita voidaan käyttää töihin, jotka vaativat keskittymistä. Osa töistä voidaan tehdä etätyönä rauhallisemmassa ympäristössä. Kuulokkeiden käytöstä voi myös tehdä osan työkulttuuria. Käytännöistä kannattaa puhua ja kirjata työpaikan sääntöihin.



2. Rauhoita tila rajaamalla, pehmustamalla ja kalustamalla

Tekstiilit, seinäpaneelit, seinäkkeet, sermit, verhot, matot – mitä enemmän pehmeää pintaa työtilassa on, sen parempi. Hyödynnä eri pintoja kuten seiniä, lattioita ja kattoja. Rakenna lisäksi erillisiä tiloja isomman tilan sisälle, mikä katkaisee ääniaaltoja. Korvan kuulemista voi myös ohjata, ja esimerkiksi rauhoittavat taustaäänet tai musiikki voivat vähentää hälyn tuntua. ”Tekstiilit, seinäpaneelit, seinäkkeet, sermit, verhot, matot – mitä enemmän pehmeää pintaa työtilassa on, sen parempi.”


Oikeilla kalustevalinnoilla voi vaikuttaa äänimaisemaan. Pehmustetut työtuolit ja korkeaselkäiset sohvat vaimentavat ääniä. Avoimet kirjahyllyt, joissa on kirjoja ja mappeja, ovat akustisesti parempi vaihtoehto kuin ovelliset kaapit.

Itse tilaa voi rajata erilaisilla seinäkkeillä ja sermeillä. Ne katkaisevat ääniaaltoja. Monitoimitiloihin sopivia, kevyitä ja puoliakustisia seinäkkeitä voi siirrellä tarpeen mukaan. Tehokkaimmissa akustisissa seinäkkeissä on A-luokan äänenvaimennusominaisuudet. On myös seinäkkeitä, joihon voi laittaa kasveja tuomaan raikkautta tilaan. Kasvit ovat luonnollisia äänen vaimentajia ja ne puhdistavat lisäksi sisäilmaa.

Akustoivat pöytäsermit ja seinäkkeet vaimentavat ääniä ja tekevät työpisteestä rauhallisemman. Työpistettä voi rajata myös säilytyskalusteiden avulla.


3. Hiljennä lisävarusteilla

Kalusteet ja tavarat pitävät ääntä, kun niitä käyttää. Kirjoitusalustat työtasoilla vaimentavat eri esineiden käytöstä tulevia ääniä. Työtuolien alle voi laittaa lattiasuojat, jotka vaimentavat tuolien siirtelyääniä ja lisäksi säästävät lattiaa kulumiselta.

Sähköpöydän säädön kannattaa olla mahdollisimman hiljainen. Seisonta- ja työpistematot vähentävät kenkien kopinaa ja tekevät samalla seisomatyöstä ergonomisempaa. ”Kalusteet ja tavarat pitävät ääntä, kun niitä käyttää.”


Neuvotteluhuoneen tuoleihin sopivat huopatassut estävät turhaa kolinaa. Kokous- ja taukotilan teräsputkisten tuolien jalkoihin voi hankkia myös huopatassut tuoleille Sukilla varustettua tuolia on helppo liu'uttaa, ja ne vähentävät raapimis- ja törmäysääniä.


4. Viimeistele akustiikkapaneeleilla

Kattoon ripustettavat akustiset elementit vaimentavat tehokkaasti huoneen kaikua katosta käsin. Kattoon tarkoitetut akustiikkapaneelit ovat yleensä kevyitä ja osassa on pitkä ripustusvaijeri, joten ne sopivat korkeaan tilaan tai porraskäytävään. Kattopaneelit toimivat samalla raikkaina sisustuselementteinä, joista löytyy eri värejä ja muotoja. ”Akustiikkapaneelit on hyvä asentaa vähän seinästä irti”


Seinille voi ripustaa akustisia seinäpaneeleita, seinätekstiilejä ja ilmoitustauluja. Näitä löytyy erilaisia ja osa on sertifoituja A-luokan äänenvaimennusominaisuuksilla. Jo kankaasta tai korkista voi olla hyötyä. Akustiikkapaneelit on hyvä asentaa vähän seinästä irti, niin että ääniaallot läpäisevät tuotteen, heijastuvat seinästä takaisin ja menevät uudestaan paneelin läpi. Näin maksimoidaan äänenvaimennusteho. Paneeleista löytyy myös kosteutta hylkiviä tuotteita, jotka sopivat uimahalliin tai ravintolan keittiöön.

Akustiikkapaneeleita löytyy erilaisia. Tämä lieriön muotoinen ääntä vaimentava kattopaneeli on Ruotsin teknisen tutkimuslaitos SP:n testaama ja sertifioima A-luokan äänenvaimennusstandardin mukaan. Paneeli on hyvin kevyt, mikä tekee asennuksesta helppoa.




1 view0 comments
bottom of page